dilluns, 3 de febrer del 2020

ELS BLAIETS DE SEMPRE



BLAIET: galeta que es menja per Sant Blai, i que beneïda va bé per al mal de coll.
(del llibre L’ABZ de Reus, d’Àngels Ollé Romeu i Pere Prats Sobrepere. Arola Editors)

Més o menys porta mantega, sucre, ous, ratlladura de pell de llimona, llevat, farina... i més ingredients que cada pastisseria hi posa segons la pròpia recepta.

És un costum de Reus i la seva comarca que no ha transcendit. S’elaboren  i es venen pels volts de Sant Blai i la nostra mare els comprava i, era costum, anar a beneir-los abans de treure’ls a taula. Deia que curava el mal de gola (i potser la tos).
A mi m’agradaven molt (parlo en passat recordant la meva època que vivia a la ciutat del Baix Camp) i m’empipava haver d’esperar tot un any per a gaudir d’aquest exquisit dolç oval.
També m’empipava quan, tot menjar-nos-els la mare deia aquell verset:

“Mare de Déu del Candeler
 segon dia de febrer.
Sant Blai a tres,
Endevina quin mes és”.

Potser no m’agradava que em diguessin la solució abans de pensar-la.
Tampoc m’agradava quan el pare em preguntava:

“De quin color és el cavall blanc del Prim”.

Jo sempre deia NEGRE, perquè recordava haver passat per la plaça de Prim i veure l’estàtua del general en bronze força fosca. (Ei, era petit, eh?).
M’agraden les tradicions i hem de fer el possible perquè es mantinguin vives. Ajuden a que, amb el salt generacional, no s’hagi de començar sempre de nou.

1 comentari:

  1. Quan arriba la Candelera, em ve el record de la senyora Pepeta Plassa, amiga de casa, a qui nosaltres li dèiem "tieta Pepeta". Si la mare estava enfeinada, ella era la que em portava a beneir la candela i, al dia següent, en un cistellet de vímet, que ella mateixa em devia haver comprat, hi posàvem alguna poma, mandarina i altra fruita del temps i set o vuit blaiets embolicats amb paper de cel·lofana, i anàvem a beneir. Tot i que algun blaiet s'havia de guardar per quan teníem mal de coll, en arribar a casa m'era permès tastar-ne un o dos que, com que anaven escassos, els trobava boníssims. (Un altre dia parlaré dels records de la tieta Pepeta).

    ResponElimina